Evren hakkında gerçekten ne biliyoruz? Bunu nasıl biliyoruz? Evren nerden gelip nereye gidiyor?
Merak etmeyin. Bu yazı bu sorulara cevap vermeyecek. Hatta hiçbir bilimsel soruya cevap vermeyecek. Sadece niyetim Stephen Hawking ve Leonard Mlodinow’un “Zamanın daha kısa tarihi” isimli kitabını bilim severlere tanıtmak.
Hiç evren üzerine düşündünüz mü? Bu soruya cevabı evet olanlar için okuması zevkli bir kitap olacak. Çünkü kitap evren üzerine bizleri düşünmeye sevk ediyor. Evrende düşünsel bir yolculuğuna çıkmanızı sağlıyor.
Peki bizlerin evren tanımı nedir? İnsanlığın başlangıcından beri bizler evrendeki her şeye bir anlam yükledik ve bu ilke geleneğimize hala devam ediyoruz. Oysa MÖ. 340’larda Aristoteles “Gökyüzü Üzerine “diye bir kitap yazdı. Dünyanın düz değil yuvarlak olduğunu anlatıyordu. Çeşitli ispatları vardı tabii. Ay tutulmasını gözlemleyerek ve okyanus üzerindeki gözlemlerini kitapta okumanız mümkün. Günümüzde hala en “kültürlü” ülkelerde bile tartışma açan bilim yoksunu insanlar olsa da eminim hepimiz dünyanın düz olduğu konusunda ilkel bilim insanlarımızın izinde düşünmeye devam ediyoruz.
Gelelim kitaptaki Newton kısmına. İsaac Newton’ın ismini özellikle fizikle ilgili herkes en az 1 kere duymuştur. Peki Newton’ın kişiliğini hiç merak ettiniz mi? Ya da öğrencileriyle ilişkilerini? Sizleri biraz meraklandırayım ki bunları öğrenmek için kitabı okuyun.
İlkokuldan beri biliriz ki “Evren sürekli genişler”. Fakat bunu nasıl olduğunu merak edenimiz azdır. Eğer hala merak etmediyseniz ve bu yazıyı okurken aklınızdan geçtiyse yine bu kitap sizlere yardımcı olabilir.
Eğer gökyüzüne bakınca merak duygunuz artıyor ve orada neler “döndüğünü” merak ediyorsanız bu kitap tam size göre derim. Ben de daha fazla uzatmadan sizleri yönlendireyim. Zamanın daha kısa tarihi’ni iyi okumalar.