Sayın Prof. Dr. Selçuk Toprak hocam ile birlikte Geoteknik Deprem Mühendisliği dersi kapsamında yaptığımız projeden bahsedeceğim.
Verilen 8 farklı zemin profilini Deepsoil uygulaması ile çözülüp, belirtilen depremleri etki ettirip sonuçları derlendi.
Örnek olarak, 1. Profilin Deepsoil’de yaratılması bu şekilde olmuştur.

1999 Kocaeli depreminin önce 0.03g’ye göre ölçeklendirilmiş hali, sonra da 0.2g’ye göre ölçeklendirilmiş hali ile analiz yapıldı.
Profilleri oluştururken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bunlar;
- Seçilecek Referans Eğrisi
- Damping oranı
- Su seviyesinin gösteriliş biçimi
Analiz yapılacak zemin için sonsuz sayıda zemin parametresine sahip olmadığımız için elimizdeki parametrelere göre bir referans eğrisi seçmek gerekti. Zeminin ince taneli yada kaba taneli olmasına göre değişen 2 menüde içinde de farklı bilim insanlarının bulduğu bazı referans eğri modelleri bulunuyor. Elimizdeki hangi veriler varsa yada elimizdeki verilerle oradaki hangi veriye ulaşabiliyorsak o referans eğrisi seçilir.
Su seviyesinin de farklı gösteriliş biçimi vardır. Biz bu projede suyun içinde ki zemini ve susuz zemini 2’ye ayırarak farklı zeminlermiş gibi girerek bu sorunu çözdük.



Bazı örnek Referans eğrileri Yukarıda gösterilmiştir.
Zemin profili oluşturulup analiz yapılacak kuvvetli yer hareketi kaydı da seçildikten sonra istenen sonuçlar elde edilir.
DeepSoil ile tanımlama yapmayı daha iyi öğrenmek isteyenler için Udemy’de açtığım DeepSoil dersini almanızı öneririm.